Advent u Muzeju za umjetnost i obrt

koogle-novosti-muo2016-002

Nakon prošlogodišnje uspješne suradnje Koogli i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, gdje su se Koogle nudile kao suvenir tijekom trajanja izložbe Orašar – najljepša božićna bajka , Koogle i MUO nastavljaju suradnju za nadolazeću adventska izložbu Princ izgubljenog kraljevstva te će se Koogle moći kupiti u suvenirnici Muzeja za umjetnost i obrt tijekom trajanja izložbe.

Adventska izložba Princ izgubljenog kraljevstva

Donacija baletnog umjetnika Jelka Yureshe (Željka Jureše)

Nakon vrlo cijenjene i uspješne izložbe Muzeja za umjetnost i obrt, Orašar – najljepša božićna bajka, koja je održana prošle godine u izložbenim prostorima MUO u vrijeme Adventa i na kojoj su upravo kostimi Belinde Wright i Jelka Yureshe izazvali velike ovacije, pokrenut je postupak donacije ukupne zbirke Yuresha. Svojevrstan nastavak na prošlogodišnju izložbu bit će izložba Princ izgubljenog kraljevstva, jedinstvena donacija koja oslikava životni put hrvatskog i svjetskog baletnog velikana, pružajući sveobuhvatan uvid u njegov uspon, uspjeh i posvećenost ovoj izvedbenoj umjetnosti. Poslije bogate aktivne plesačke karijere Jelko Yuresha bavi se kostimografijom i scenografijom, slikarstvom, poezijom, oblikovanjem nakita i odjeće, uređenjem prostora i fotografijom te upravo skupljanjem kostima, memorabilija, slika, knjiga, fotografija, skulptura i ostalog, Yuresha je stvorio impozantnu i vrlo vrijednu kolekciju, jedinstvenu u svijetu po svojoj cjelovitosti.

donacija Željka Jureše, Foto: Srećko Budek, Vedran Benović
donacija Željka Jureše, Foto: Srećko Budek, Vedran Benović

U dvorišnim izložbenim dvoranama Muzeja za umjetnost i obrt, bit će smješteni kostimi i drugi dijelovi baletne kostimografije s turneja po Južnoj Americi, ali i slavnih baletnih kuća u Europi – London Festival Balleta, La Fenicea, Scale, itd., a poseban dio posvećen će biti i ostalim predmetima u zbirci koje je sam Jelko Yuresha izradio, poput slika većeg i manjeg formata, kao i darovima koje su Wright i Yuresha primili tijekom bogate karijere (manje skulpture, elemente scenografije).

donacija Željka Jureše, Foto: Srećko Budek, Vedran Benović
donacija Željka Jureše, Foto: Srećko Budek, Vedran Benović

O Jelku Yureshi i Belindi Wright

Belinda Wright i Jelko Yuresha
Belinda Wright i Jelko Yuresha

Započevši karijeru u Baletu HNK-a u Splitu, Jelko Yuresha otišao je u London u kojemu je postao prvakom London Festival Balleta (današnji Engleski nacionalni balet) i solistom Kraljevskog baleta. S budućom suprugom prvi je put nastupio na priredbi Royal Command Gala u Manchesteru pred kraljicom Elizabethom, Kraljicom Majkom. Ovako važan događaj i BBC-jeva produkcija Trnoružice, s Margot Fonteyn u naslovnoj ulozi, skrenuli su pozornost na mladog plesača iz Hrvatske. Jelko Yuresha bio je partner Carli Fracci, Antoinette Sibley, Marilyn Burr, Jeanette Minty, Dianne Richards, Olgi Ferri, Monici Mason i drugim poznatim balerinama. Belinda Wright (1929. – 2007.) bila je puna tri desetljeća, poslije Drugoga svjetskog rata, jedna od vodećih britanskih balerina. Elegancijom i ljupkošću isticala se u klasičnim ulogama romantičnoga baletnog repertoara. Bila je solistica i primabalerina Baleta Rambert, Pariškog baleta Rolanda Petita, London Festival Balleta, Velikog baleta markiza de Cuevasa, Golovineove trupe i Kraljevskog baleta. Partneri su joj bili najveći plesači njezina doba, od Antona Dolina, Rolanda Petita, Serga Golovinea, Waltera Gorea i Johna Gilpina, do Olega Brianskog, Andrea Prokovskog, Christophera Gablea, Jelka Yureshe i drugih.

Ženski kostim – Vile šećera, II. Čin Kostimograf Jelko Yuresha, 1968.
Ženski kostim – Vile šećera, II. Čin
Kostimograf Jelko Yuresha, 1968.